tisdag 16 april 2013

Refried Beans

En favorit när det kommer till mexmat. Har lagat några varianter men den här är enklast och dessutom minst lika god. Den är mild och passar bra till alla smaker vilket bevisades när barnens polare valde bort kycklingfajitas till förmån för refried beans under en tacokväll. Ingen rörde kycklingen förrän bönorna var slut. Det finns hopp för ungdomen!

Någon msk olja
2 gula lökar
1 stor vitlök eller typ 3-4 klyftor
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
2 burkar borlottibönor med vätska

Finhacka och fräs lök och vitlök i oljan tills de blir lite bruna i en stekpanna 3-5 min. Tillsätt kryddorna och efter ca 1 minut bönorna med all vätska. Sänk nu värmen till medium och låt puttra i ca 15 minuter utan lock. Rör om ibland. Ta bort från värmen och mosa bönorna med en gaffel till önskad konsistens. Gillar man ost kan man riva lite över alltihopa och låta stå på svag värme med lock tills det smält lagom. Servera till nachochips som dip eller i tortillabröd med grönsaker.


1 kommentar:

  1. Lagade rätten igår. Ändrade reseptet lite. Lade till en liten hackad zuccini, gjorde det hela lite blötare så jag fick puttra det hela typ 30 minuter innan det fick lite fast konsistens.
    På bilden ser det ut som att du har ganska fast konsistens på röran?

    Åt det hela med tortillas, guacamole och sallad/tomat. Saknade brytning mellan de mjuka konsistenserna lite, så tror det är bättre med hårda chips. Vad brukar du äta till?

    SvaraRadera