Släckte alla lampor, myste med familjen och åt en massa gott samt tänkte på miljöproblemen och på åtgärdernaDet här är ett litet axplock av kommentarer från vanliga svenskar som berättar vad de gjorde under Earth Hour. Som väntat är det myspys framför teven med god mat och levande ljus. Nu har man visat världens ledare att man menar allvar! Man har även gjort en ansträngning att TÄNKA på miljöproblemen under reklampausen av Fångarna på Fortet. Det känns bra nu och bäst av allt är att grannarna kan se att man har dragit sitt strå till stacken och solidariskt släckt ned sitt hus under en hel timme!
Att släcka under Earth Hour är att göra ett "statement" så att alla länders ledare förstår att klimatförändrings-frågan är viktig.
Käkade köt och potatissallad. Brutalt gott när det är mörkt
I DN förfasade sig Susanna Birgersson sig över alla som kritiserade EH här om dagen. Det hette att lättsamt engagemang i jippon inte står i motsats till allvarligt engagemang och arbete. Det är de som klagar och hånar liknande jippon som inte bryr sig. De uppbådar intresse bara när det är dags att kritisera och förlöjliga de stolta aktivisterna som släcker lampor och köper rosa band. Vi måste ju börja någonstans och det är med små steg som vi till slut når målet.
Tyvärr är det lite sent för små steg. Det räcker inte med symboliska aktioner. Det funkar liksom inte att sitta och frossa i oxfilé och samtidigt göra sitt för miljön. Man kan inte konsumera, äta och flyga som en medelsvensson och samtidigt säga att man bryr sig. En kollega utbrast till exempel att det inte fanns någonting som kunde få henne att sluta äta kött. Hon källsorterar äggskal och blir sur när jag berättar att jag kommer att strunta i EH. Bryr du dig inte om miljön? En elev berättade under världsvattendagen att det var viktigt att inte spola i kranen samtidigt som man borstade tänderna. Ja, det är viktigt att tänka på men man kan även sikta högre och ändra sin kost, tyckte jag. Jämför hur mycket vatten som går åt till ett kilo potatis kontra ett kilo nötkött till exempel. Jamen då måste man ju bli vegetarian, utbrast ynglingen förskräckt! Det går ju inte för sig. I Köttkonsumtionens miljöpåverkan sammanfattas mekaniken snyggt.
Tidningarna tipsar dagligen folk om vad de själva kan göra för att leva mer miljövänligt. Några av dessa råd är till exempel att använda lågenergilampor, inte låta elektronisk utrustning stå i
standby-läge, köra mindre bil eller äta mindre kött. Det framgår dock oftast inte hur stor skillnad de olika sakerna gör för miljön. Det kan vara lätt hänt att de som vill värna om miljön väljer de lättaste punkterna som att koka te i vattenkokare istället för på spisen men struntar i de saker som är svårare att uppoffra som bilkörning och köttkonsumtion. Köttindustrin står för cirka 18 procent av utsläppen av växthusgaser. Dessutom krävs det tio gånger mer energi att framställa kött än till exempel sojabönor som är ett fullvärdigt alternativ. Att framställa ett kilo kött kräver även 15 000 liter vatten. Om människor visste hur stor miljöpåverkan köttet verkligen har skulle de kanske vara mer villiga att minska sin konsumtion.
Det är precis så här det är. Man är stolt över att man hakar på Meatless Monday en lunch i veckan, kör en miljöklassad SUV och släcker lampan en timme om året. Tyvärr är det just detta som gör att inget händer. Det är feel good-aktivism som gör att miljöarbetet stannar vid symboliska handlingar. Det är engagemang som stannar vid någon form av verklig uppoffring.
Det finns en scen i Matrix som jag gillar att svänga mig med när det handlar om att vilja se sanningen. Tar du det röda eller det blå pillret? Ni som gillar det röda pillret trots att livet kanske inte blir lika enkelt efteråt bör se den här föreläsningen.
Sustainability and Food Choice: Why Eating Local, "Less Meat" and Taking Baby Steps Won't Work